Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Budapest - Pécs, 2015 - 2018

 

Cikkek

Globálisan*

2017.09.06

A „gondolkodj globálisan*, cselekedj lokálisan” nemzetközi felhívásra alapozva a környezet − természet − ember átfogó témakörrel, valamint globális problémákkal: környezetünk védelmével és a biológiai invázióval foglalkozik a bejegyzés, érintve a honosság kérdését is. Ezek után egy érdekes témafeldolgozás következik: környezet- és természetvédelem a Bibliában; végül röviden fajok élethosszáról szól az utolsó cikk.

 

 

Ökológiai kultúra

2017.02.25

Az aloldal folyamatosan aktualizált.

 

A kultúra a társadalom minősége, míg a mikrokultúra az ember (egyén, személy) által elsajátított (képviselt) szubjektív kultúra. Utóbbi összetevői az ember (egyén, személy) ismeret/tapasztalat-, viselkedés- és normarendszere, amelyek elsajátítása többek között a kommunikáció segítségével történik. A kommunikáció így a kultúra hordozója, és a weboldal is ennek a kommunikációnak az eszköze. A bejegyzés a természeti környezethez való viszonyulási kultúrával, az ökológiai kultúra témájával foglalkozik.

 

 

Gomba, gyógynövény, vadgyümölcs és virág gyűjtése

2016.05.21

Az aloldal folyamatosan aktualizált.

 

A vadon termő gomba, gyógynövény, vadgyümölcs és vadvirág gyűjtésének (szedésének) jogi szabályozása nem kellően közismert, és a problémakör összefügg az ökológiai kultúra kérdésével is. A bejegyzés a gombagyűjtés, a medvehagyma és az áfonyák példáján foglalkozik a témával. Az utolsó írás pedig a védett természeti területekre és a védett növényeken, védett gombákon kívül a védett ásványokra vonatkozó szabályozásokat is részletezi.

 

Szemetelés, hulladékelhelyezés, tűz a természetben

2016.05.21

Az aloldal folyamatosan aktualizált.

 

Az ökológiai kultúrával szorosan összefüggő kérdéskör a szemetelés, a szennyezés és az illegális hulladékelhelyezés, ami természeti és védett természeti területen nem csak környezetvédelmi, hanem természetvédelmi probléma is. Sajnos állandóan aktuális témák. Hasonló a helyzet a tűz gyújtásával illetve okozásával a természetben.

 

 

Természeti turizmus

2015.05.21

Az aloldal folyamatosan aktualizált.

 

A természeti területek természeti értékeikkel a turizmus kedvelt térségei. A természeti (természetjáró) turizmusra vonatkozó törvényi rendelkezéseket két - e tekintetben meghatározó - törvény, a 2009. évi XXXVII. törvény és az 1996. évi LIII. törvény alapján tekinti át az aloldal, kitérve az ökoturizmus fogalomkörére is.